Reisefordeler med kredittkort

reisefordeler med kredittkort

Mange velger å benytte kredittkort når de er på reise. Kortene er sikre og nyttige ved betaling i utlandet og tilbyr god forsikring i tilfelle svindel eller tap. Reiseforsikring er dessuten ofte inkludert dersom du betaler minst halvparten av reisen med kortet. 

Kredittkort er nyttig på reise

Fordelene ved å bruke et kredittkort framfor vanlig debetkort når du er på reise er mange, for eksempel:

 • Inkludert reiseforsikring
 • Beskyttelse mot svindel og ved tap av kort
 • Mindre risiko enn ved bruk av kontanter/debetkort
 • Sparing/bonuser og andre fordeler
 • Fleksibilitet
 • Økonomisk frihet

Reiseforsikring med kredittkort

Hvis du reiser mye vil det være smart å velge et kredittkort som inkluderer forsikring ved kjøp av reiser. Dette vil spare deg for ekstrakostnader i form av reiseforsikring fra et annet selskap. Avhengig av kortutstederen din kan også andre kjøp du foretar på reisen være inkludert i kredittkortets forsikring. 

Husk at forsikringen som følger med kredittkort vanligvis kun dekker reiser der du betaler minst halvparten av reisen med kortet. Denne forsikringen kan gjelde både for forbruksvarer, reiseforsinkelser, kanselleringer og tap av bagasje.

Det er også viktig å sjekke hva du er eller ikke er dekket for. I noen tilfeller kan forsikringen være omfattende, mens andre kun vil dekke det grunnleggende. Dette kan variere fra kort til kort. Det kan for eksempel være at forsikringen ikke dekker aktiviteter som cruise-reiser eller snøsport. Da må du i så fall vurdere å tegne ekstra forsikring for dette.

Beskyttelse ved bruk av kredittkort på reise

Bruk av kredittkort gir generelt god beskyttelse:

 • Ansvarsfrihet ved svindelforsøk eller tyveri
 • Nødkort ved tap av kort
 • Kortreklamasjon

Hvis du skulle være uheldig og miste kortet eller bli utsatt for svindelforsøk mens du er på reise, vil du oppdage at du er godt beskyttet. Dersom du melder fra til banken og får sperret kortet umiddelbart vil du normalt ikke holdes ansvarlig for uautoriserte betalinger

I noen tilfeller kan du også motta et nødkort eller nødkontanter, der dette er praktisk mulig. Merk at det kan ta noen dager å få utstedt nødkort, og at det kan medfølge gebyrer. Kortet kan kun benyttes ved varekjøp eller uttak i bank, og har oftest en satt beløpsgrense.

En kortreklamasjon ugyldiggjør en transaksjon fra ditt kredittkort til de du kjøpte varen eller reisen av. Dette kan gjelde vanlige varekjøp, men også betaling av hotellrom og flyreiser, som ofte er de største utgiftene ved en reise. Ved å betale med et kredittkort er du forsikret, og vil for eksempel kunne kreve pengene tilbake hvis flyreisen skulle bli kansellert eller reiseoperatøren går konkurs. 

Mindre risiko ved bruk av kredittkort 

Det er mange grunner til at en erfaren globetrotter tar med seg kredittkortene sine:

 • Bruk av kontanter kan gjøre deg til et sårbart bytte for tyver
 • Tapte kontanter vil ikke bli erstattet
 • Verdien kan gå tapt hver gang du veksler fra en valuta til en annen

Når du reiser utenlands er det definitivt greit å ha kontanter i bakhånd, ikke minst for mindre utgifter og småkjøp. De fleste selgere vil godta lokal valuta for en vanlig transaksjon. Det er imidlertid risiko forbundet med å finansiere hele turen med kontanter. Ved bruk av kredittkort kan du minimere disse risikoene.

Kort er mer praktisk enn kontanter når du er ute og reiser. Du trenger ikke å ha så mye penger på deg, eller veksle valuta så ofte. Dette er sikkerhetsmessig fornuftig, og dessuten ideelt ved større kjøp eller ved betaling av leiebil og hoteller. 

I motsetning til kontanter gir kredittkort dessuten god beskyttelse mot svindel, og gir vanligvis bedre valutakurs enn du får ved uttak i minibanker. Når du tar ut penger fra en minibank som ikke er i bankens nettverk kan du risikere å tape penger. Ved å bruke kredittkortet slipper du å bekymre deg for dette.

Sparing, bonuser og reisekredittkort 

Det kan være penger å spare på å bruke kredittkort når du skal ut og reise. Dette kan være i form av:

 • Fordelsprogram
 • Bonuspoeng eller cashback
 • Reisekort med fordeler

Fordelsprogram og rabatter

Mange kredittkort kommer med spesielle fordelsprogram. Dette kan være i form av rabatter i enkelte butikker eller eksklusive tilbud som du mottar når du betaler med kortet. Hvis du kjøper en vare med kredittkort og betaler tilbake hele beløpet innenfor den rentefrie perioden, kan du spare penger.

Bonuspoeng og cashback

Noen kort gir bonuspoeng ved anskaffelse, mens andre tilbyr poeng hvis du for eksempel bruker en viss sum i løpet av de første tre månedene. Noen utstedere tilbyr doble poeng hvis du kjøper fra bestemte steder eller virksomheter. Mange kredittkort tilbyr belønning for antall flymil du reiser, og du vil bli overrasket over hvor raskt poengene samles opp. 

Reisekredittkort

Et reisekort er et kredittkort som gir deg flere fordeler på reisen. Hver eneste betaling du gjør med et slikt kort gir deg belønninger i form av kontanter eller flypoeng for hver reise. Slik vil du kunne tjene opp til deler av din neste ferie ved å bruke penger på turen du er på. Belønningstype og prosent du kan tjene vil variere avhengig av kredittkortet ditt, så sørg for å undersøke de beste alternativene.

Større fleksibilitet med kredittkort

I disse dager bestiller de fleste gjerne flyreiser, opphold og aktiviteter i utlandet nesten utelukkende fra nett. Noen ganger betales dette flere måneder i forkant av selve reisen. Ved å bruke kredittkort ved bestilling kan du reise med større ro i sjelen. Du vet at du ikke trenger å gå på kompromiss med kvaliteten på aktivitetene eller hotellet når du ankommer.

Frihet på tur

Kredittkort er nødvendig for å gjøre reservasjoner, men er også en fin ressurs for daglig bruk. Med en høyere kredittgrense kan et kredittkort også gi deg større økonomisk frihet når du er på reise. Du trenger ikke å bekymre deg for at kortet blir holdt tilbake i tilfelle forhåndsgodkjenning, og du vil lettere kunne håndtere eventuelle uventede utgifter som kommer opp underveis i ferien. Kredittkort er en fleksibel betalingsmetode.

Verdt å huske på

Ikke overraskende er kontanter fremdeles det enkleste og rimeligste betalingsmiddelet for å dekke små hverdagskjøp i utlandet. Mange mindre utsalgssteder, markeder og salgsboder aksepterer ikke kort i det hele tatt. Derfor er det også viktig å alltid ha litt kontanter i tillegg til betalingskort

Hvis du vurderer å ta ut penger underveis på turen bør du tenke på følgende:

 • Servicegebyrer kan gjøre kontantuttak kostbart
 • Renter påløper fra dag én
 • Husk å kontakte banken før du reiser

Unngå små uttaksbeløp

Du bør bare bruke kortet ditt for sporadiske uttak i minibanker. Dette fordi renter vil bli beregnet fra den første dagen du foretar uttak av kontanter med kredittkortet. Vær også oppmerksom på at transaksjonsgebyrer og konverteringsgebyrer kommer i tillegg til renter ved kontantuttak.

Det er lurt å bruke kredittkort til viktige utgifter som aktiviteter og måltider. Det er derimot ikke å anbefale å ta ut mindre beløp med kortet, da servicegebyrene vil bli høyere. Prøv å velge minibanker i byene, ettersom de generelt tar mindre i gebyr enn de som ligger på flyplassene. For å unngå slike gebyrer kan du gjøre et innskudd på kortet som vil sørge for en positiv saldo. 

Ring banken før du reiser

Før du drar kan det være lurt å ringe kortutstederen på forhånd og gi beskjed om reiseplanene dine. Ellers kan kredittkortet ditt bli flagget for mistenkelig aktivitet. Hvis du ikke kontakter banken din før avreise og kortet ditt blir avvist, kan banken ganske enkelt stenge kontoen. Kredittkortet ditt kan i noen tilfeller kanselleres helt eller slukes av minibanken. Det tar tid å sende et erstatningskort når du er på den andre siden av kloden.