Smart bruk av kredittkort

smart bruk av kredittkort

Med fornuftig bruk er det penger å tjene på å betale for varer og tjenester med kredittkort. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan bruke kredittkort på en smart måte.

Fordeler ved bruk av kredittkort

Kredittkort er et enkelt og praktisk betalingsmiddel som har blitt mer og mer vanlig i Norge de siste tiårene. Forutsatt at du bruker dem med måte er det mange gode grunner til å betale med slike kort. Brukt riktig kan et kredittkort gi deg flere fordeler:

  • Bonusordninger
  • Forsikringer
  • Mindre risiko for tap av penger
  • Cashback

Med et kredittkort kan du spare penger og oppnå gode fordeler. Du kan også samle opp bonuspoeng og få tilgang til prisavslag du ellers ikke ville fått. Det gir deg dessuten mulighet til å slå til på gode tilbud selv om du ikke har oppsparte midler. 

Så fremt du betaler tilbake pengene fortløpende vil et kredittkort også kunne virke positivt inn på din kredittscore. Dette kan være en fordel dersom du for eksempel vurderer å søke om lån, fordi långivere vil sjekke din kredittscore når de skal vurdere deg som låntaker.

Ulike kort – ulike bonusordninger

Det kan være lurt å ha mer enn ett kredittkort. De ulike kortene kan brukes til forskjellige formål. Det lønner seg å sette seg inn i de hvilke typer kredittkort som finnes og hvilke vilkår de kommer med. Du kan søke om kredittkort gjennom banken din, eller hos selskaper som Mastercard, Diners og American Express. 

Noen kredittkort er kun for drivstoff, og gir brukeren gode rabatter på drivstoff og bonuser hos de ulike drivstoffkjedene. Eksempler på drivstoffkjeder og bedrifter som tilbyr kort med varerabatt er CircleK, Norwegian, Ellos, Coop og Shell. Du kan også ha et kredittkort knyttet til bedriften din. Da samler du alle utgiftene på ett sted, og får dermed en effektiv oversikt over din bedrifts forbruk.

Andre kredittkort er knyttet til spesielle butikkjeder, og gir rabatter på varer kjøpt i de aktuelle butikkene og hos deres samarbeidspartnere. Ikke alle korttilbydere har like gode tilbud, så du gjør lurt i å lese gjennom vilkår og betingelser hos de ulike tilbyderne før du søker. Slik sikrer du at du velger et kredittkort som passer for deg. 

Trygghet på reise med kredittkort

Det anbefales ofte å benytte kredittkort ved reiser i feriesammenheng eller i forbindelse med jobb. Dette er fordi kredittkort er tryggere å bruke i tilfelle svindel eller tap av kort. Det er enklere for deg å få pengene tilbake dersom du handler med et kredittkort enn om du bruker et debetkort.

Dersom du betaler minst halvparten av reisen med kredittkort er som oftest også både reiseforsikring og avbestillingsforsikring inkludert. Slik unngår du å betale ekstra for forsikring, og sparer dermed penger. 

Cashback

Cashback ved bruk av kredittkort vil si at du som kunde kan få tilbake en viss andel av ditt forbruk på kredittkortet. Jo flere varer og tjenester du bruker kredittkortet til å betale for, som for eksempel drivstoff og feriereiser, desto større beløp kan du få i cashback.

Samle forbruket og betal regninger i tide

Når du bruker kredittkort til å betale for varer og tjenester får du en samlet oversikt over forbruket ditt. Dette gir deg et godt verktøy for å sette opp et månedlig budsjett, og gjør det enklere for deg å se hva du har brukt penger på.

Når det gjelder smart bruk av kredittkort er det viktigste å betale regningene i tide. Beløpet du låner er som oftest rentefritt i en viss periode. Etter denne perioden vil rentene begynne å løpe. Rentene på kredittkort er som oftest noe høyere enn på andre lån, så det lønner seg å betale ned innen rimelig tid.

Hvis du ikke har muligheten til å betale alt med en gang, får du ofte muligheten til å betale inn et minimumsbeløp som tilsvarer en liten prosentandel av regningen din.